Skip to content

Joel Granfors

”Joel har alltid varit racingintresserad och tävlingsinriktad. När han var riktigt liten var disneyfilmen Bilar den enda filmen han tittade på och att på olika sätt leka racing var allt han gjorde. Oavsett om han lekte med bilar, cyklade eller var på dagis; han skulle vinna, även om de andra barnen inte ens förstod att det var race…”  
Familjens ord

Joel Granfors, 18 år från Gillberga utanför Eskilstuna, är en lovande ung racerförare och dubbel mästare i svensk juniorracing. Under 2023 tog han steget in på den amerikanska formelbilsarenan i INDYCAR-supportserien USF Pro 2000 Presented by Cooper Tires, där han direkt tog hem en seger på mytomspunna Indianapolis Motor Speedway.

Säsongen 2022 tävlade Joel i brittiska GB3 Championship, före detta brittiska Formel 3, där han blev tvåa totalt som bäste rookie. Dessförinnan slutade han fyra i det brittiska Formel 4-mästerskapet säsongen 2021.

Under 2020 tävlade Joel i både Aquila Synergy Cup och Formula Nordic, Sveriges två just nu ledande juniorklasser för aspirerande formelbilsförare. Efter att regelrätt ha dominerat båda mästerskapen avgick han också med guld i båda – i Formula Nordic dessutom trots en missad deltävling.

Joel blev vid tävlingarna i Skellefteå den förste föraren någonsin att vinna alla tre race som utgör en tävlingshelg i Formula Nordic.

Joel äntrade bilracingleden inför säsongen 2019. Innan dess lyckades han vinna SverigeCupen i karting inte mindre än tre gånger: 2015 i klassen Micro, 2017 i Junior 60 och 2018 i OK Junior. 

På meritlistan finns också flera tunga skalper i den virtuella världen, inklusive världsrekord i Dallara F3 på Silverstone och Daytona.

Joel Granfors ingår, liksom lillebror Linus, i det svenska landslaget i racing.

BOR: Gillberga, Eskilstuna
FÖDD: 2005-06-24
FAMILJ: Mamma Carin, pappa Joakim, lillebror Linus

KARRIÄREN

UTMÄRKELSER

HÄNG MED PÅ RESAN

”Joel är en förartalang som kan gå väldigt långt. Vi ser fram emot att jobba med Joel i landslaget och att vara med och arbeta fram rätt förutsättningar för hans framtida karriär.”

– Svenska Bilsportförbundet

sweden_national_team

2023 USF Pro 2000

Joel tar steget till USA och USF Pro 2000, en av supportklasserna till INDYCAR. Han tävlar för Exclusive Autosport och blir snabbt en vinnare när han tar hem ett av racen på den mest anrika av motormarker: Indianapolis Motor Speedway. Säsongen avslutas lite i förtid efter att chansen på titeln, och det så värdefulla stipendiet som möjliggör avancemang till INDY NXT, läggs utom räckhåll efter en motig sommar. Likväl är insteget till Amerika överlag en framgång, som etablerar Joel som en av toppförarna på Indy-stegen.

2022 GB3 Championship

Joel stannar kvar hos Fortec Motorsport, men avancerar till GB3-mästerskapet – tidigare känt som brittiska Formel 3. Säsongen blir en stor framgång och Joel slutar tvåa totalt bakom den tre år äldre hemmaföraren Luke Browning.

2021 F4 British Championship

Joel debuterar i internationell formelbilsracing med en attack på det brittiska Formel 4-mästerskapet. Satsningen sker tillsammans med rutinerade Fortec Motorsport och resulterar framgångsrikt i åtskilliga pallplatser, en första förlösande seger och en fjärdeplats totalt i den stenhårda konkurrensen.

2020 Formula Nordic & Aquila Synergy Cup

laurel-wreath

Joel sopar rent på den inhemska racingscenen med dubbla mästerskapsguld i rekordstil. En ohotad titel i Aquila Synergy Cup backas upp av en historisk forcering i Formula Nordic, där mästerskapet säkras på prova på-basis trots att Joel inte ansluter förrän i deltävling nummer två. Joel blir också först någonsin att vinna alla tre race under en Formula Nordic-helg när han tar en uppmärksammad trippel i Skellefteå.  

2019 Aquila Synergy Cup

Den nystartade instegsklassen Aquila Synergy Cup blir Joels inkörsport från karting till bil. Trots att Joel hoppar in i serien halvvägs genom säsongen avslutar han året med flest segrar av alla; en indikation på vad som komma skall.

2012-2019 Karting

Joel får sin första kart redan som femåring, och det dröjer inte länge innan han röner framgång på de svenska kartingbanorna. Bland annat hinner han vinna prestigefyllda SverigeCupen tre gånger – i tre olika klasser, dessutom – och ta hem skånska klassikern Klippan Cup. Kartingen läggs på hyllan på vårkanten 2019, när fokus skiftar till bil.

Simracing

Som ett komplement till den verkliga världen tränar Joel regelbundet i virtuell simracing. På plattformen iRacing har han etablerat sig som en absolut toppförare, och till och med satt två världsrekord. Simulatorkörning är idag en central del i förberedelserna för en professionell racerförare och används flitigt på alla nivåer upp till Formel 1.

2020

Rydell Special Award

2020
”Joels resultat i Sverige under 2020 har visat att han har alla möjligheter att tillhöra toppskiktet inom internationell formelbilsracing. Han är dessutom en ödmjuk kille med en stor egen drivkraft.”

– Rickard Rydell